


| CIASTKO Z WIŚNIĄ Wspaniały tutorial Gosi Suchodolskiej, pokazujący jak zrobić realistyczne ciastko "drożdżowe" z modeliny. |


| LATO W MUZEUM Przygotowaliśmy ofertę wakacyjną dla dzieci, które spędzają lato w mieście lub przyjadą do stolicy aby poznać zabytki i muzea Warszawy. Wśród letnich wycieczek nie może zabraknąć wizyty w naszym niezwykłym, tajemniczym i inspirującym Muzeum! |

| Znamy już wyniki konkursu MÓJ WYMARZONY DOMEK DLA LALEK
Dziś ogłaszamy listę autorów nagrodzonych i wyróżnionych prac. Oficjalne ogłoszenie wyników już 1 czerwca o 12:00 w Muzeum Domków dla Lalek w Warszawie! |

| OGÓLNOPOLSKI KONKURS PLASTYCZNY DLA DZIECI I MŁODZIEŻY MÓJ WYMARZONY DOMEK DLA LALEK! Zapraszamy dzieci i młodzież w wieku 6 - 16 lat do przesyłania swoich prac plastycznych! |
|
ZRÓB TO SAM - INNE PROJEKTYCIASTKO Z WIŚNIĄ
| KROK PO KROKU  TRUDNE  45 MIN  POTRZEBNE MATERIAŁY I NARZĘDZIA |
- masa termoutrwardzalna np. Fimo: biała, transparentna, żółta, czerwona
- pastele suche w trzech odcieniach: ochra, jasny brąz, średni brąz, opcjonalnie biały
- lakier satynowy odpowiedni do modeliny polimerowej
- płytka ceramiczna
- nożyk, najlepiej z jednostronnym ostrzem
- stara szczoteczka do zębów
- miękki pędzelek
- duża igła krawiecka
- chusteczki dla niemowląt i ręczniki papierowe
|
Przepis można z powodzeniem zastosować do innych skal, ale należy wtedy zmienić wielkości podane poniżej. Jeśli np. pracujemy ze skalą 1:6, należy orientacyjną wielkość prawdziwego kawałka ciasta podzielić przez 6. |
| Umyj ręce i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Będziemy pracować z jasną modeliną, na której każdy pyłek jest bardzo widoczny. W trakcie pracy, w razie potrzeby, przecieraj ręce chusteczką dla niemowląt i susz ręcznikiem papierowym. Być może wydaje się to przesadą, ale w rzeczywistości nawet pojedynczy kłaczek, np. z kolorowego ręcznika może zepsuć efekt pracy. |
| Przygotuj mieszankę w kolorze ciasta drożdżowego. Wymieszaj starannie modelinę białą i transparentną w równych ilościach. Stopniowo dodawaj żółtą modelinę. Zacznij od niewielkiej ilości. Wymieszaj starannie i zdecyduj, czy chcesz, aby Twoje ciasto było intensywniejsze w kolorze. Jeśli tak, powtórz procedurę. Zawsze warto mieć przed sobą dobre zdjęcie lub prawdziwy model. Ciasto drożdżowe miewa nieco różne odcienie zależnie od ilości jajek użytych do wypieku. |
| Rozpłaszcz delikatnie gotową mieszankę na czystej płytce ceramicznej. Placek powinien mieć około 0.5 cm grubości, co w skali 1:1 dałoby 6cm. Oczywiście jeśli chcesz wyższe, bardziej wyrośnięte ciasto, możesz przygotować grubszy placek. Możesz użyć do tego mini wałka lub szklanej butelki, ale równie dobry, jeśli nie lepszy efekt uzyskasz rozklepując modelinę palcami. Dzięki temu powierzchnia nie będzie nienaturalnie równa. Jeśli martwią Cię odciski linii papilarnych, zanurz opuszkę palca w talku lub pudrze dla niemowląt i delikatnie wygładź powierzchnię. |
| Jeśli zamierzasz wyeksponować swoje ciasto w blaszce do pieczenia, wytnij z placka modeliny zbliżony do formy kształt, ale nieco mniejszy (o jakieś 0.5-1mm) i delikatnie zaokrąglij krawędzie palcami. Przenieś ciasto do formy. Pomóż sobie nożykiem przy oddzielaniu modeliny od płytki. Upieczone ciasto nie przylega ściśle do ścianek blachy. Dlatego przygotowaliśmy ciasto odrobinę mniejsze. Postaraj się więc, aby Twoja wersja mini również odstawała nieco od foremki. |
| Jeśli Twoje ciasto ma zostać pokrojone na kawałki, zostaw je na razie na płytce. |
| Aby powierzchnia ciasta wyglądała realistycznie, nadaj mu fakturę starą szczoteczką do zębów, średnio-grubym papierem ściernym lub sztywnym pędzlem. Postaraj się różnicować nacisk, aby ciasto nie wyglądało podejrzanie jednolicie. |
| Czas na nadanie powierzchni ciasta złocistego przypieczonego koloru. Przygotuj trzy odcienie suchych pasteli. Zeskrob niewielką ilość proszku z każdej z nich na płytkę. Każdy kolor osobno. |
| Przy pomocy miękkiego pędzelka, np. do nakładania cieni do powiek, nanieś pierwszą warstwę najjaśniejszego koloru. Nie nabieraj proszku zbyt obficie. Lepiej powtórzyć całą operację, niż przesadzić z kolorem. Tę warstwę rozprowadź dosyć równomiernie. To kolor bazowy. Ponownie nabierz na pędzelek najjaśniejszego koloru i zaakcentuj najbardziej wypukłe miejsca. |
| Nabierz na pędzelek niewielką ilość jasnego, lekko czerwonawego brązu. Delikatnie omieć pędzelkiem powierzchnię ciasta. Nie staraj się robić tego zbyt dokładnie. Dobrze, jeśli gdzieniegdzie widoczny będzie kolor bazowy. Warto zerknąć na zdjęcie prawdziwego ciasta!
Ostania warstwa to średni brąz. Zaakcentuj jedynie te miejsca, które miałyby szanse najmocniej się przyrumienić w piekarniku na prawdziwym cieście.
|
Jeśli przygotowujesz ciasto w formie, możesz je już upiec. Przestrzegaj dokładnie zaleceń producenta. Zbyt wysoka temperatura nie tylko zniszczy Twoją pracę, ale może być szkodliwa dla zdrowia. Po upieczeniu poczekaj, aż ciasto ostygnie. |
| Jeśli masz ochotę pokroić ciasto na kawałki, musisz to zrobić przed upieczeniem. Przytnij krawędzie swojego placka modeliny z pięknie przyrumienioną skórką tak, aby uzyskać prostokąt. Nie przejmuj się wielkością; im większy prostokąt, tym więcej będziesz mieć kawałków. |
| Ostrym nożykiem o jednostronnym ostrzu pokrój prostokąt na kawałki wielkości mniej więcej 5mm x 8mm. W realu dałoby to kawałek 6cmx 10cm, czyli dosyć duży. Być może wolisz mniejsze porcje. |
| Powinieneś mieć teraz kilka zgrabnych prostokącików o jasnym przekroju i złocisto-brązowej skórce.
Aby przekrój ciasta przypominał fakturą prawdziwe kruszące się ciasto, potrzebna będzie igła. Dobrze jest mieć igłę osadzoną w uchwycie, np. zrobionym z resztek modeliny.
|
| Cała akcja będzie dużo łatwiejsza do przeprowadzenia, jeśli przeniesiesz kawałek na talerzyk. Nie będziesz musiał dotykać go palcami, dzięki czemu się nie zdeformuje i nie ogrzeje zbytnio. Na zdjęciu użyłam dużego talerza obiadowego. |
| Delikatnie porysuj przekrój ciasta igłą. Staraj się nie naciskać zbyt mocno. Zmieniaj kierunek ruchu. Spróbuj ruchu okrężnego. Modelina powinna zacząć przypominać ciasto. Jeśli masz trudności, wstaw ciasto do zamrażalnika na 10 minut. Będzie twardsze i łatwiejsze w obróbce. Powtórz fakturowanie na każdym boku ciasta, na każdym kawałku. |
| Jeśli chcesz dodać do ciasta wiśnie, przygotuj mieszankę czerwonej i transparentnej modeliny w proporcjach 1:2. Po upieczeniu mieszanka stanie się dosyć przejrzysta; jak wiśnie w syropie. |
| Uformuj cienki wałeczek czerwonej mieszanki, około 0.5 - 1mm grubości, Potnij go na fragmenty o długości 0.5 - 1mm. Nie powinny być identyczne. Palcami nadaj kawałkom kształt zbliżony do kulek. Nie muszą, a nawet nie powinny być idealne. Wiśnie w cieście w czasie pieczenia ulegają zdeformowaniu i takie też mają być nasze miniaturowe owoce. Jeśli zrobisz ich za dużo, zawsze możesz zachować nadmiar wisienek do przyszłych projektów. |
| Za pomocą igły nanieś wiśnie pojedynczo na boki ciasta wciskając je delikatnie w teksturę ciasta. Utworzy się przy tym maleńka dziurka w każdym owocu – dodatkowy pożądany efekt |
| Ułóż kawałki ciasta na paterze, talerzu lub tacy tak, jak chcesz, Dociśnij lekko. Możesz dodać parę okruszków zeskrobanych z resztek modeliny w kolorze ciasta. Upiecz zgodnie z zaleceniami producenta modeliny. |
| Po ostudzeniu możesz posmarować wierzch ciasta bardzo cienką warstwą lakieru i posypać proszkiem zeskrobanym z białej pasteli – efekt cukru pudru. Możesz też polakierować wierzch lakierem satynowym – efekt lśniącej skórki potraktowanej białkiem przed pieczeniem. Albo wymieszaj odrobinę Liquid Fimo z białym proszkiem z pasteli, posmaruj ciasto i jeszcze raz włóż do piekarnika. Polakieruj po wystygnięciu – efekt lukru. |
| Jeśli masz pewną rękę nałóż odrobinę lakieru wymieszanego z proszkiem z czerwonej pasteli, na każdą wiśnię, żeby wydawała się wilgotna. Tak, jakby w trakcie pieczenia owoce puściły sok. Jeśli niechcący wymażesz ciasto dookoła, nie martw się. Efekt będzie naprawdę realistyczny.
Pozostaje mi życzyć Waszym lalkom SMACZNEGO :)
pomysł i wykonanie: Gosia Suchodolska SMALL WORLD |
| |
MUZEUM DOMKÓW DLA LALEK W WARSZAWIE już otwarte, zapraszamy! MUZEUM DOMKÓW DLA LALEK - niezwykłe miejsce w samym centrum Warszawy, w tajemniczych, niedostępnych dotąd dla zwiedzających wnętrzach Pałacu Kultury i Nauki już rozpoczęło swoją działalność.
|